zilkovic-04

BIBLIOTEKA ŽILKOVIĆ                                                                   

poticaj izdavaštvu književne građe otoka Korčule

Suvremeno književno stvaralaštvo na otoku Korčuli dovoljno je prepoznatljivo po književnicima Petru Šegedinu, Šimi Vučetiću, Danijelu Dragojeviću, koji su neosporni klasici hrvatske književnosti, ali i mnogim drugim manje poznatim imenima.

Danas, na otoku Korčuli piše i kreativno stvara, nekoliko vrsnih pjesnika i prozaika, koji zbog čitavog niza razloga (prvenstveno financijskih) nemaju mogućnosti objavljivati svoje radove.
U cilju njihove afirmacije i nastojanja da budu što prisutniji u suvremenoj hrvatskoj književnoj produkciji, početkom 2006. godine osnovana je zavičajna biblioteka, s ciljem kontinuiranog objavljivanja književnih uradaka autora s područja otoka Korčule. Izdavač ove edicije je Gradska knjižnica Ivan Vidali u Korčuli. Biblioteka nosi naziv Biblioteka Žilković po čuvenoj korčulanskoj obitelji Žilković koja je u 16. st. posjedovala jednu od najvećih privatnih renesansnih knjižnica u Dalmaciji. Biblioteka ima glavnog i odgovornog urednika, ujedno inicijatora za pokretanje zavičajne biblioteke i rodom Korčulanina, Prof. dr. Gorana Kalogjeru prorektora Sveučilišta u Rijeci.Biblioteka ima i uredništvo, lektora i grafičkog dizajnera sa sjedištem u Korčuli. Zadaće uredništva su: objaviti godišnje najmanje 2 natječaja za najbolje književno djelo autora s područja otoka Korčule, odabrati najbolji književni rad, objaviti rezultate, osigurati financijsku potporu, obaviti pripremu i tisak, kada je knjiga objavljena organizirati književno predstavljanje. Ovaj projekt dobio je financijsku potporu i podršku Grada Korčule, Dubrovačko-neretvanske županije, te brojnih otočana i prijatelja Korčule. U periodu od početka 2006. do kraja 2008. godine u Biblioteci Žilković izdano je ukupno pet zbirki pjesama i jedno posebno izdanje radio drama. Gradska knjižnica Ivan Vidali i uredništvo Biblioteke Žilković, nastavit će kontinuirano raditi na ciljevima novoosnovane zavičajne izdavačke biblioteke i ulagati napor da se i u budućnosti osiguraju sredstva za poticaj izdavaštva na otoku Korčuli.

 

Za izdavača:
Milojka Skokandić
Uredništvo biblioteke Žilković:
Ivan Fabris, Darinka Krstulović, Milojka Skokandić, Josipa Favro Kurtović
Glavni i odgovorni urednik:
Goran Kalogjera

“Za pretpostaviti je da će čitatelji ove biblioteke postaviti pitanje njenog imena u smislu zašto biblioteka Žilković ili tko je taj Žilković? U namjeri da riješimo tu dilemu, odlučili smo se na ovaj informirajući tekst u kojem pojašnjavamo naziv novopokrenute korčulanske biblioteke.

Vodila nas je ideja izabrati osobu ili obitelj koji su u nekom od korčulanskih minulih stoljeća bili poznati kao štovatelji knjige. Takvih je osoba ili obitelji u gradu i na otoku Korčuli bilo više, no nitko se po broju sakupljenih naslova nije mogao mjeriti s renesansnom bibliotekom korčulanske obitelji Žilković. O tome je detaljno pisao Ambroz Kapor u svom tekstu „Renesansna biblioteka Žilković u Korčuli“.

Zahvaljujući ovoj izuzetnoj studiji, doznajemo da su biblioteku utemeljili članovi obitelji Žilković, pravnik Marin, te kanonici Matija, Antun i Marin. Naslijedio ju je njihov najznačajniji potomak, s kojim na žalost i iščezava ova korčulanska obitelj, Ludovik (1460.-1555,), klerik, prelat pape Leona X, pravnik, diplomat, carski savjetnik, humanist i nadasve poklonik i sakupljač knjiga.

Za životnog vijeka Ludovikova biblioteka je imala oko 400 naslova, od kojih su jednu polovinu činila djela religiozne tematike, drugu profane knjige. U to vrijeme bila je to druga po redu (odnosno broju primjeraka) poznata renesansna biblioteka u Dalmaciji. Prema Kaporovom popisu Žilković i prijatelji mu, mogli su uživati u tekstovima klasika poput Plinija, Plutarha, Kornelija, Tacita, Agacija, Ptolomeja, Mela, Bordonija, Vergilija, Ovidija, Tibula, Cicerona, Dantea, Boccacia, Petrarce…

U namjeri očuvanja spomena na Ludovika i pretke mu, koji su svojom strašću za znanjem i knjigom učinili da u renesansnom razdoblju ovaj Grad bude poznat po svojoj vrijednoj biblioteci, odlučili smo ovu našu skromnu ali poticajnu biblioteku nazvati njihovim obiteljskim prezimenom.

Goran Kalogjera
glavni urednik

 

 

nove

izdavaštvo-01

star

 

 

 

Menu