Božićni običaji u Arucasu i Korčuli

Post 16 of 199
Božićni običaji u Arucasu i Korčuli

Knjižnica u Arucasu na Kanarskom otočju i korčulanska knjižnica sestrinske su knjižnice i od 2014. godine surađuju na zajedničkim projektima namijenjenim djeci. Jedna od zajedničkih aktivnosti su Skype susreti korčulanske i kanarske djece na kojima predstavljamo jedni drugima tradicije i običaje iz naših zemalja.

Tema susreta koji se održao ovog ponedjeljka, 11. prosinca, u 17.30 sati bili su božićni običaji.

U blagdanskom ozračju, djeca su na engleskom jeziku razgovarala o božićnim običajima u svojim sredinama. Odgovori su bili zanimljivi i pokazali su na sličnost naših običaja. Tako smo saznali koji se tradicionalni deserti jedu u božićno vrijeme na Kanarskim otocima: slatka pastrva, kolač polvoron, punjeni bademi, marcipan i kokos kuglice. Uz desert, obiteljska večera na Badnjak sastoji se od pečene svinjetine, kunića ili bakalara s lukom i krumpirima.

Osim raznih tradicionalnih jela, kanarska djeca su nam ispričala i svoje običaje vezane za Sveta tri kralja. Večer uoči Tri kralja obitelji se okupe na ulicama kako bi vidjele procesiju u čast Tri kralja, popraćenu darovima i slatkišima. Nakon procesije, djeca odlaze svojim kućama i nestrpljivo čekaju sljedeći dan kada će im Tri kralja ostaviti darove pod borom. Prije no što odu na spavanje, najmlađi članovi obitelji ostave travu i vodu ispod bora za deve Tri kralja.
Korčulanska su djeca predstavila hrvatske božićne običaje, pričajući o Svetom Nikoli, Svetoj Luci, kićenju božićnog drvca i paljenju badnjaka.

Nadamo se da će suradnja među knjižnicama i dalje biti uspješna, te da će se među djecom razviti nova prijateljstva.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali!

Menu